Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ


Ο Σύλλογος μας ιδρύθηκε το 1994 και σήμερα έχει στη δύναμη του εκατόν τριάντα (130) ενεργά μέλη και ένα πλήθος συμπολιτών μας που διακειται φιλικά προς τον Σύλλογό μας.

Συμμετέχουμε κάθε φορά με πολυπληθή ομάδα σε ορειβατικές εκδηλώσεις τοπικού,  περιφερειακού και πανελλήνιου ενδιαφέροντος .

Ο Σύλλογος μας, πέρα από καθαρά ορειβατικές δραστηριότητες,  δραστηριοποιείται και σε άλλους κοινωνικούς  τομείς. Το 2000 ίδρυσε τράπεζα αίματος και μέχρι σήμερα προσφέρει αίμα σε πλήθος πασχόντων συνανθρώπων μας διαθέτοντας γι’ αυτούς περισσότερες από 3000 φιάλες αίμα. Για την προσφορά αυτή του Συλλόγου νοιώθουμε υπερήφανοι.

Άλλος τομέας στον οποίο ο Σύλλογος μας νοιώθει υπερήφανος είναι η κατασκευή ορειβατικού καταφύγιου στο όρος Βέρτσικος 14 χιλιόμετρα νότια της Νιγρίτας , δυναμικότητας 30 κλινών πλήρως εξοπλισμένο. Διαθέτει κεντρική θέρμανση , σόμπες ξύλων, τζάκι, κουζίνα πλήρως εξοπλισμένη , στεγασμένες και μη ψησταριές.

Στον 10 στρεμμάτων περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν πέντε (5) κιόσκια και πέντε (5) τραπεζοκαθίσματα ικανά να φιλοξενήσουν ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών . Έχουμε φιλοξενήσει ένα μεγάλο αριθμό ορειβατών , αθλητικών, πολιτιστικών συλλόγων και πλήθος πολιτών που είναι φίλοι του βουνού και φίλοι της φύσης.

Διαμορφωμένα μονοπάτια δίνουν την δυνατότητα στους επισκέπτες του καταφυγίου για ευχάριστους περιπάτους μέσα στο δάσος.

Ο Σύλλογος δύο φορές μέχρι τώρα φιλοξένησε τους ορειβατικούς συλλόγους Μακεδονίας –Θράκης στο πλαίσιο των παμβορειοελλαδικών  ορειβατικών συναντήσεων και όλοι τους εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για την όλη οργάνωση.

Στις 4-5 Ιουνίου 2011,  ο Σύλλογος μας φιλοξενησε και πάλι τους ορειβατικούς  συλλόγους Μακεδονίας – Θράκης . Πρόκειται για την σπουδαιότερη ορειβατική εκδήλωση στον βορειοελλαδικό χώρο.

Τέλος, ο Σύλλογος μας συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα INTEREG,  που αφορά διασυνοριακές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος – Βουλγαρίας ανταλλαγές επισκέψεων πολιτιστικών συλλόγων των δύο χωρών.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 1994 και είναι μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης καθώς επίσης και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας. Μέχρι σήμερα αριθμοί περί τα εκατόν τριάντα (130) ενεργά μέλη και ένα πλήθος συμπολιτών μας που διακινείται φιλικά προς τον Σύλλογο μας.

Ξεκίνησε από το τίποτα χάρις στον ενθουσιασμό λίγων φίλων και κανείς δεν περίμενε τότε ότι σε λίγα χρόνια θα είχε τέτοια ανάπτυξη και δραστηριότητα και τέτοια αποδοχή από το λαό της Νιγρίτας. Κάνεις ακόμη δεν περίμενε ότι  υπήρχε αυτή η κρυμμένη σπίθα, που χρειάστηκε το φύσημα των λίγων φίλων για να ζωντανέψει και να δημιουργήσει ένα πολύ ζωντανό και δραστήριο σύλλογο.

Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του συλλόγου, ωρίμασε η ιδέα κατασκευής  ενός καταφύγιου. Επιλέξαμε έναν χώρο 14 χλμ. Νότια της Νιγρίτας, στο ορεινό όγκο του Βερτίσκου, σε υψόμετρο 600m στη περιοχή Τσιπλάκη. Το καταφύγιο είναι σε τέτοια θέση όπου αποτελεί την αφετηρία και το τέρμα πολλών μονοπατιών και όμορφων διαδρομών. Μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας Σερρών (ΑΝΕΣΕΡ) εντάχθηκαμε στο αναπτυξιακό κοινοτικό πρόγραμμα LEADER II και σήμερα το καταφύγιο μας μπορεί να φιλοξενήσει άνετα έως και 30 άτομα με πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα και WC.

Ο Σύλλογος μας πέρα από τις καθαρά ορειβατικές δραστηριότητες δραστηριοποιείται και σε άλλους κοινωνικούς τομείς.